Bjud på trendiga julkakor i jul!

Bjud på trendiga julkakor i jul!

Julkakor och julbakelser

Julkakor och diverse bakverk hör julen till. Så har det alltid varit och förmodligen kommer det vara så i många år framöver. Julen är en tid då vi njuter både själva och i sällskap med dem vi tycker om. Så när det vaknas jul är det bara att sätta igång att börja baka. Men vilka kakor ska du baka, hur många ska man göra och när ska man sätta igång med bakningen så att allt håller sig fräscht och gott till när de olika bakverken ska ätas?

Ja, frågorna kan vara många och det är inte lätt att hålla koll på vad som ska bakas när och vilka kakor man ska välja. Därför har vi satt ihop en liten guide till dig som ska baka allt inför jul så ta och läs vidare i den här texten och bli klokare på vad du behöver och vad du ska tänka på när du ska baka julkakor.

Hur mycket ska man baka?

Det är svårt att säga hur mycket eller hur många kakor man ska baka. Det är viktigt att förstå att du själv måste titta på hur det ser ut i din familj. Varje familj skiljer sig åt och man äter helt enkelt olika mycket julkakor och bakverk under julen.

Så tänk efter, äter ni mycket julkakor och bröd under julen i din familj eller ligger det ungefär på samma nivå som vanligt? Om ni är en familj som äter extra mycket bröd och kakor under jul kan du behöva ganska stora satser för att täcka det behovet, givetvis beroende på hur många ni är i familjen. Om ni är en stor familj kommer du givetvis behöva baka en hel del mer än om ni bara är en liten familj.

Om du vill höja stämningen när du ska baka julkakor eller bröd så kan du satsa på en fin jultröja eller en julklänning. Vi på Jul-Tröja erbjuder många olika jultröjor, klänningar och lite annat smått och gott med fina julmotiv. Du kan alltid shoppa med gott samvete hos oss. Vi kan nämligen stolt berätta att vi är GOTS-certifierade och det betyder att vi tar fram produkter med hänsyn till miljön och klimatet.

Vilka kakor ska man välja?

Populära kakor är bland annat klenäter och mandelkubb. Men tänk på att julbaket inte bara sträcker sig över själva julafton och den allra sista veckan i december. Hela december månad får ju nästan räknas som jultid och det innebär ju att du även kommer att behöva baka lussebullar, som ofta brukar vara populära ungefär en vecka innan lucia.

Det är även populärt att göra marsipangodis till jul för att inte tala om att koka knäck. Både marsipangodiset och att göra knäck är trevliga aktiviteter att göra tillsammans med andra personer i familjen, både stora som små.
Med hjälp av karamellfärg kan man färga olika typer av julbak i en cool grön färg eller en läskig röd, vilket kan göra bakningen ännu roligare om man bakar med de allra minsta i familjen.

Det är givetvis viktigt att man inte glömmer pepparkakorna som i Sverige nästan måste anses som julkakornas julkaka. Pepparkakorna äts också ända från första advent och tills julen är över. Det betyder att du kommer behöva en hel del pepparkakor om du planerar att baka alla själv och inte köpa några i butik. Det betyder att du kan behöva baka två eller tre omgångar med pepparkakor beroende på hur mycket du och din familj kommer att äta av pepparkakorna.

Vilka julkakor är trendigt just nu?

Inom bak- och gastronomivärlden sker just nu en rivande utveckling där den vegetariska och veganska maten tar allt större plats i alla kök. Man skulle faktiskt kunna kalla det för en revolution eftersom att det är en trend som påverkar alla typer av kök och inte bara en specifik gren inom gastronomin.

Vegetarisk och vegansk mat och bakverk är inte så krångligt som det kanske låter. Om du ska baka vegetariskt kan du sannolikt baka de flesta kakor och bakverk precis som vanligt. Den vegetariska kosten innehåller både mejeriprodukter som mjölk och smör som det är i de flesta kakor, så det är ett fåtal bakverk som inte passar för vegetarianer.

Om du däremot ska baka veganska julkakor och bröd får du känna till hur den veganska kosten är uppbyggd. Vegansk kost innehåller inga animaliska produkter. Det betyder att det inte finns några produkter som kommer från djur eller som är producerade av djur. Det betyder att varken mejeriprodukter såsom grädde, smör eller fil äts av veganer. Tänk även på att honung är en produkt som skapas av djur och äts därför inte av veganer.

Det finns många goda och roliga recept på julkakor som både är vegetariska och veganska. En av de trendigaste bakverken just nu är så kallade rawballs. De är lite nyttigare i förhållande till de traditionella bakverken och julkakorna som vi är vana vid i Sverige. Rawballs innehåller ofta en bas av grönsaker och frukter i stället för mjöl, mjölk och smör som det traditionsenliga bakverken ofta innehåller.

Självklart ska du ha en snygg jultröja när du bakar julkakor. “Vi började göra pyjamasar för hela familjen redan år 2016 och idag erbjuder vi våra produkter i flera länder” - Christoffer Sloth, vd. Vi är stolta över våra ekologiska jultröjor. Våra GOTS-tröjor, är dessutom några av världens billigaste.

Visa också

Billiga juldekorationer som höjer julstämningen

Jul, jul, strålande jul. Och visst ska julen stråla - och det kan du få den att göra med massor av mysiga juldekorationer. Men att kom...

Läs mer