Spel och lekar hör julen till - tips på julquizzer som gör julen lite roligare

Spel och lekar hör julen till - tips på julquizzer som gör julen lite roligare

Juletid och advent innebär mys med nära och kära samt tillsammans med familjen. Och något annat som hör julen till är alla trevliga julbord. Visst är julen njutningens tid, det kan nog de flesta skriva under på eftersom att det är under julen då vi äter och dricker gott, umgås och har allmänt trevligt. Om du ska hålla julbordet i år kanske du har tänk på hur du kan göra för att skapa en så bra och trevlig stämning som möjligt?

När man är värd för en middag eller ett event vill man ju såklart att gästerna ska ha så trevligt som möjligt. Har du gått och klurat på hur du ska kunna göra årets julbord till en riktig höjdare? I så fall har du kommit helt rätt för här på Jul-Tröja ger vi dig en massa bra tips på hur du får julbordet att bli en riktig succé.

Skapa julstämning

Ett av våra bästa tips för att skapa en trevlig stämning är att göra en julquiz. En julquiz är en perfekt sällskapslek, både för personer som känner varandra väl såsom familj eller släktingar, men det är även en lek som är perfekt om det till exempel kommer lite olika vänner på ett julbord som kanske nödvändigtvis inte känner varandra så bra i förväg. I ett sådant tillfälle är en julquiz en riktigt bra stämningshöjare.

En quiz kan göras på olika sätt men om du väljer att dela upp dina gäster i mindre lag så får gästerna en chans att lära känna varandra genom en avslappnad sällskapslek, istället för att sitta och känna sig nervösa över att komma med trevliga och bra samtalsämnen stup i kvarten. Med en julquiz blir stämningen lite mer avslappnad och det rustar automatiskt ihop dina gäster eftersom de genast får någonting gemensamt nämligen - julquizzen.

Att slänga ihop en julquiz lite så där bara, är kanske inte det lättaste. Och om du är ute i sista minuten och väntar dina gäster redan ikväll så kanske du vill ha lite bra tips på vilken typ av julquiz som kan passa dig och ditt sällskap, så det kommer här.

Vilken julquiz ska jag välja?

Vi ska titta lite närmare på vilka typ av julquizzar du skulle kunna göra. Det är självklart inte skrivit i sten att en julquiz bara kan användas vid julbordet, utan den fungerar precis lika bra om du och din familj har samlats en adventssöndag och ska äta middag tillsammans eller om du till exempel ska umgås med vänner eller bekanta under julen, då passar en julquiz lika bra.

Men stopp och belägg, hur är det egentligen en julquiz fungerar, tänker du kanske? Det får du svar på här. Först och främst handlar det om svårighetsgraden på quizen. Det gäller givetvis att välja ett ämne också som du tror att dina gäster känner till. Det är klart att men inte behöver vara expert inom ett ämne för att kunna klara en quiz, men det är alltid trevligare och roligare om deltagarna känner till ämnet något så när.

Olika svårighetsgrader

Svårighetsgraden på frågorna under quizzen bör du också justera i förhållande till deltagarnas ålder. Om du ska hålla en trevlig julpysseldag för dina barn och deras vänner kan en julquiz också vara ett roligt inslag och ett litet avbrott från julpysslandet efter ett par timmar. Tänk då på att välja frågor som är enklare. Här nedan kommer ett urval av olika teman som du kan välja till julquizzen.

Ett bra tips på vinster i quizen är till exempel en fin ekologisk jultröja. Vi på JulTröja har många olika modeller att välja mellan. Kanske en grön, röd eller vit? Alla jultröjor har roliga och stämningsfulla julmotiv. Tröjorna i den ekologiska kategorin är helt ekologiskt tillverkade.

Julkalendrar

Varje år kommer det en ny julkalender på tv. Kommer deltagarna ihåg vilken julkalender det var förra året? Vem spelade huvudrollen och vad handlade julkalendern om? Beroende på ålder på deltagarna kan du anpassa frågorna så det blir så roligt som möjligt. Om det till exempel finns många äldre i släkten kan man välja ut frågor om vilka kalendrar som gick på tv för länge sen. Då får deltagarna försöka komma ihåg och minnas och det är alltid trevligt och skapar en god stämning.

Julkakor

Aldrig annars äts det så mycket kakor som till jul. Julbaket är nästan mer omfattande än själva julen i sig. Så låt deltagarna gissa olika julkakor. Du kan exempelvis leta upp en hel drös med julkakor och sedan skriva ut bilder på alla kakorna. När du håller upp bilderna så kan deltagarna gissa namnet på de olika kakorna.

Julmat

Detta är en perfekt kategori till de allra minsta. Skriv ut bilder på de olika maträtterna som hör julen till och låt barnen gissa vad de heter. Det är samtidigt en lärorik övning som får barnen att lära sig mer om jultraditionerna. Klicka hem en rolig jultröja som vinnaren får i första pris.

Vi har en hel del att välja mellan för vi är Europas största leverantör av jultröjor. Vår framgång bygger på egen design, gedigen kundservice, bra priser och snabb leverans. Allt är dansk design och vi har fler än 300 återförsäljare

En lyckad quiz

  1. Börja med att bestämma ett tema
  2. Anpassa frågorna efter åldern på deltagarna och välj inte för svåra frågor
  3. Skaffa en cool julpyjamas eller en rolig jultröja som första pris till vinnaren

Visa också

Känner du till traditionen med julstrumpan som inte sitter på foten?

Strumporna har en helt speciell funktion när vi pratar om julen. Kanske på samma sätt som jultröjan men ändå inte. Julstrumporna använ...

Läs mer