Känner du till traditionen med julstrumpan som inte sitter på foten?

Känner du till traditionen med julstrumpan som inte sitter på foten?

Strumporna har en helt speciell funktion när vi pratar om julen. Kanske på samma sätt som jultröjan men ändå inte. Julstrumporna används nämligen inte bara som beklädnad utan även som förvaring. I Sverige är det nämligen tradition att barnen hänger upp en julstrumpa antingen över spisen i vardagsrummet eller på sängkanten i sitt rum, det kanske låter bekant?
När barnen vaknar på julaftonsmorgon så ligger det en liten morgongåva, som en förtidig julklapp kan man säga. Traditionen härstammar faktiskt från Sverige och Norden. Även i vissa delar av Tyskland praktiseras denna traditionen med att hänga upp en julstrumpa vid den öppna vid spisen i vardagsrummet eller vid barnens sängar.

I grund och botten går det till som så att barnen hänger upp en julstrumpa av en lite större modell dagen innan julafton. Och när barnen vaknar på morgonen ligger det en liten morgongåva i strumpan. Vi på Jul-Tröja har en del julstrumpor i vårt sortiment men vi är helt klart störst på jultröjor.

Julstrumpor stickades ofta förr

När det kommer till julstrumpor som sitter på fötterna och värmer kroppen, handlar det i mångt och mycket om ullstrumpor. För i världen stickades ofta ullstrumporna i tjocka garn för att hålla fötterna varma under det kallaste månaderna på året. När vintern gjorde sitt intåg började julstrumporna att användas och är en tradition som finns kvar än idag.

Det sägs att den som är varm om fötterna inte fryser. Och det kanske ligger en del i det, eftersom handlederna och anklarna är ställen på kroppen där mycket blod passerar och därför bör dessa ytor täckas av kläder så att kroppen ska kunna hålla på värmen så effektivt som möjligt.

Så om du vill vara säker på att inte frysa när det är vinter så bör du satsa på ett par tjocka julstrumpor. Och självklart kan du matcha julstrumporna med en snygg jultröja eller julklänning.

Man kan också använda vanliga strumpor under julperioden. Om du har en snygg jultröja eller en julklänning på dig och vill tona ner det juliga uttrycket en aning kan du välja ett par neutrala svarta, beige eller vita strumpor istället för att köra på dina tjocka ullstrumpor. Med ett par vanliga strumpor får du ett lite mer raffinerat uttryck.

Shoppa med gott samvete på Jul-Tröja

Vi på Jul-Tröja har funnits till sedan 2016 och vårt främsta fokusområde är hållbarhet. I allt arbete vi utför och i alla våra processer är det hållbarheten som är den centrala fokuspunkten.

För oss är det väldigt viktigt att skapa hållbara produkter som inte skadar miljön och planeten som vi bor på. Vi försöker så gott det går att optimera våra processer på ett sådant sätt så att vårt klimatavtryck blir så litet som möjligt. Vi vill absolut inte belasta miljön mer än högst nödvändigt när vi producerar jultröjor, julklänningar och andra julaccessoar till barn, kvinnor och män.

Samtidigt tycker vi såklart att det är viktigt att du precis som alla andra får en riktigt mysig julstämning där hemma, och en snygg jultröja kan ge lite hjälp på traven. Du som är miljömedveten kan välja våra ekologiska produkter.

Ekologiska jultröjor

En stor del av vårt sortiment är ekologiskt. Vi har valt att fokusera på ekologisk produktion framför traditionell eftersom det är bättre för miljön och klimatet som helhet. När vi producerar ekologiska jultröjor och klänningar kan våra produkter på ekologisk sätt bidra till att minska klimatavtryck på miljön.

Och när du som konsument väljer julstrumpor, jultröjor eller någon annan produkt som är ekologiskt framtagen stöttar du miljön. Genom att välja grönt bidrar du med att göra något bra för miljön. Vi tycker det är viktigt att vi kan ge våra kunder möjlighet att välja ekologiskt både för dem själva men också för planeten och miljön.

GOTS-certifierade

Vi har dessutom kläder som är GOTS-certifierade. GOTS är en certifiering som man som företag ska vara stolt över. Vi på Jul-Tröja uppnår de kriterier som gäller för GOTS och det gör att vi officiellt kan kalla oss GOTS-certifierade. Det är vi minst sagt stolt över. Men det betyder samtidigt inte att vårt arbete slutar där. Vi arbetar hela tiden för att optimera våra processer och där vi kan göra ett grönare val är det en självklarhet för oss att ställa om.

Shoppa loss här hos oss

Hos oss på Jul-Tröja kan du shoppa loss i lugn och ro. Glöm all stress och jäkt i livet och ta lite välbehövd egentid. Här på vår sida kan du botanisera runt i vårt stora sortiment. Vi erbjuder våra produkter till kvinnor, män och barn. Vi har många olika storlekar att välja mellan och inte minst motiv och färger.

Välj efter smak och tycke. När du klickar på en av våra produkter så får du information om tillverkningsmaterial, pris och tillgängliga färger. När du väl vet vilka julstrumpor och jultröjor du vill ha, klickar du enkelt hem produkterna fortare än kvickt. Vi erbjuder förutom låga priser även snabb leverans

“Våra intäkter har gått från 40 000 € 2016 - till 4 250 000 € 2021” - Jesper Ahm, vd. Vi startade 2016 och nästan alla europeiska länder har tagit upp trenden med jultröjor. 

Visa också

Har du inte hoppat på trenden med jultröjor ännu? Då är det dags!

Vill du hoppa på trenden med jultröjor så har du kommit till rätt ställe. En jultröja är en stickad tröja med ett juligt motiv som oft...

Läs mer