Så här fixar ni en riktigt fin julbild i år

Så här fixar ni en riktigt fin julbild i år

När det vankas jul är det många som väljer att ta en julbild. Det handlar i mångt och mycket kanske inte om själva fotografiet i sig utan kanske mer att göra någonting trevligt tillsammans med familjen och/eller vänner - och samtidigt bevara minnena från en mysig kväll. Men det är ju självklart inte bara med familjen och tillsammans med vännerna man tar julbilder, det är någonting man även kan göra på kontoret där man jobbar. Exempelvis en trevlig julbild tillsammans med sina kollegor.

Om du och din familj funderar på att ta en julbild så finns det en del saker att tänka på. Ni kanske är vana vid att ta julbilder varenda år och vet precis hur det hela går till, men det kan ju vara så att ni skulle vilja prova på någonting lite annorlunda och göra saker och ting på ett annat sätt för omväxlingens skull. I så fall kan ni med all fördel läsa vidare i denna texten, för här kommer det lite roliga och trevliga tips på hur ni kan göra dagen lite skojigare och samtidigt få till en riktigt bra julbild.

Om det är första gången ni ska ta en julbild kommer här några tips som ni kan använda er av och kanske några extra tumregler att tänka på, som kan vara bra att ha i åtanke när man ska ta sin första bild på julen.

Klä er rätt till årets julbild

Något av det viktigaste när man ska ta en julbild är självklart vad man har på sig för kläder. Det finns olika typer av julbilder, antingen kan man välja att ta på sig traditionella finkläder men om man vill höja stämningen lite extra kan man satsa på kläder med jultema. Och här är finns det möjlighet att skoja till det.

Vi på Jul-Tröja har massor med roliga och fjantiga jultröjor som hela familjen kan ta på sig när det är dags att ta julbilden. Eller ska barnen ha fina jultröjor och kanske mamma och pappa också? Eller kanske är det en julkjol till mamma som gäller? Vi på Jul-Tröja är experter på julkläder så här hos oss hittar allt ni behöver.

“Vi på Jul-Tröja har fått en hel del mer att göra på senare år. I själva verket har våra intäkter gått från 40 000 € år 2016 - till 4 250 000 € år 2021” - Jesper Ahm, vd. Vi startade 2016 och nu har nästan alla europeiska länder har tagit upp trenden med roliga jultröjor

Fotograf eller fotografera själva?

När man ska ta en julbild kan man välja mellan att själva fotografera eller anlita en fotograf. Du kanske funderar på om det är värt pengarna att anlita en fotograf – och det korta svaret är ja. En fotograf kan ställa in kameran så bilden bli optimal. Dessutom använder professionella fotografer kameror som är mycket bättre än de kameror som finns för privat bruk.

Bilden blir helt enkelt bättre med en professionell fotograf än om man tar bilden själv med mobiltelefonen. Men med det sagt finns det ju inget som säger att man inte kan ta bilder med mobiltelefonen ändå - det vill säga om man nöjer sig med den kvalitet man får.

Vad ska man tänka på när det kommer till själva julbilden?

När man ska ta en julbild handlar det i mångt och mycket om att man ska ha en trevlig stund tillsammans. Kanske väljer ni att prova på några roliga jultröjor för att göra bilden lite roligare och samtidigt får ni i familjen, vännerna eller kollegorna på jobbet tid att umgås på ett avslappnat sätt. Om ni är ute efter en riktigt bra bild är det viktigt att ljussättningen är korrekt. Men vad är korrekt ljussättning, tänker du kanske?

Det handlar inte om att ta fram den största lampan ni har och ställa den framför alla, då blir bilden alldeles för ljus och förmodligen kommer kontrasten i bilden bli ganska dålig. Och med en dålig kontrast blir bilden inte bra. Så satsa på punktbelysning för att skapa en stämningsfull bild. Punktbelysning betyder att man har många olika ljuskällor på flera olika platser i rummet. Det kan exempelvis vara en lampa i taket samt en lampa i varje hörn. Om ni har lampor i olika färger är det ett bra sätt att skapa ännu lite mysigare stämning omkring jul.

Välj en trevlig miljö

Nu har vi kommit fram till den stora frågan – var ska julbilden tas? Det kan vara klurigt att veta var man ska ta julbilden. Det är nämligen inte alltid den mest upplagda platsen som är bäst. Att ta bilden i vardagsrummet framför en vit vägg bli snabbt en ganska tråkig bild. Försök därför att vara mer kreativa. Genom att bygga på höjden i bilden blir julbilden mer levande.

Om ni har en trappa kan ni exempelvis placera ut er på olika ställen i trappan och sedan ta julbilden. Eller varför inte ta en så kallad ögonblicksbild när alla står och fixar och donar i köket med alla förberedelser inför jul. Möjligheterna är många, det är bara fantasin som sätter gränser.


Visa också

Bästa tipsen på adventsgåvor till alla i familjen

Traditionen med adventskalendrar har funnits i Sverige sådan urminnestider. I nästan varje familj har man en tradition med att ge vara...

Läs mer