En gång i tiden bestod julbordet av ett grishuvud!

En gång i tiden bestod julbordet av ett grishuvud!

I Sverige har vi många traditioner när det kommer till jul. Något av det viktigaste är kanske julbordet. Mat har sedan länge förenat människor och är starkt förknippat med sociala tillställningar. Men har det svenska julbordet egentligen alltid sett likadant ut? Här får du svaret!

Julbord sedan urminnes tider

Om du har gått runt och trott att julbordet har sett likadant ut i alla tider får du tänka om. Julbordet har nämligen genomgått en hel del förändringar. Det är i själva verket först på senare tid som många av de maträtter som vi har på julbordet idag har tillkommit. Ett par rätter som har hängt med ganska länge är exempelvis lutfisk och dopp i grytan, andra rätter är nykomlingar såsom köttbullarna. Många maträtter har också försvunnit med tiden.

Så var det förr

Förr i tiden var det vanligt att ha ett stort grishuvud som smyckades ut och sedan åts upp efter jul. Det är inte vanligt på svenska julbord längre. Julskinkan är däremot fortfarande kvar på de flesta julbord. Just den svenska julskinkan görs på ett speciellt sätt med så kallad griljering, vilket inte är särskilt vanligt i andra länder.

Utöver julskinkan hittar man ofta ägg, hembakat bröd, julost, prinskorv, Jansson, potatis, röd och brun kål, kall och varmrökt lax och såklart ris à la Malta på svenska julbord.

Många vet inte att ris à la Malta är en dessert som i själva verket har koppling till Malta. Det egentliga receptet på ris à la Malta innehåller lite apelsinsaft vilket ger en god fräschör till grädden. Apelsinerna som användes sägs komma från Malta och det är därför rätten har fått namnet ris à la Malta.

Det är inte bara maten som genomgått förändring

Maten på julborden må ha bytas ut men traditionen med julbord har funnits i Sverige i många år och detsamma gäller i Finland. Men det är inte bara maten som har genomgått en hel del förändring, mycket runt omkring har också förändrats som bland annat juldekorationerna och inte minst kläderna vi har på oss kring jul. Idag är det vanligt att ha en fin jultröja på sig när man ska på julbord.

Kläderna har förändrats över tid

Att välja en jultröja höjer stämningen och inte minst humöret. På jul-troja.se hittar du många jultröjor att välja mellan. Företaget fokuserar på hållbarhet framför omsättning så du kan enkelt hitta bra kvalitet för lågt pris. Det som är viktigt att veta är att alla tröjor produceras på ett hållbart sätt. Det minskar påverkan på klimatet och skonar både miljön och planeten.

Jul-troja.se startades upp 2016 och producerade då ca. 1 000 jultröjor - idag år 2022 producerar företaget inte mindre än över 400 000 jultröjor. Vill du ha fatt i en snygg modell kan du kolla in utbudet i webbshoppen. Utöver snygga jultröjor hittar du många andra plagg som kan höja stämningen i jul riktigt rejält.

Vad sägs exempelvis om en snygg julpyjamas eller en jultröja som blinkar med LED-ljus? Det är bara fantasin som sätter gränser. Men varför är det viktigt med rätt klädsel till jul egentligen, kanske du frågar dig? Kläderna har alltid varit viktiga för stämningens skull och om du vill höja stämningen och mysfaktorn med din familj kan du satsa på en riktigt julig outfit till dig själv och varför inte till resten av familjen också!

Vi värderar hållbarhet högre än intjäning

Företaget jul-troja.se arbetar med hållbara processer och material. Det gör att du kan shoppa juliga outfits till hela familjen med gott samvete.

Vi producerar pyjamasar för hela familjen – och vi gör dem bara i hållbara material – Christoffer Sloth, VD

Jul-troja.se är det enda företaget i hela världen som producerar GOTS-certifierade julaccessoarer såsom pynt och kläder. Hållbarheten är en grundläggande sten inom företaget och det genomsyrar alla processer såsom de påsar produkterna skickas i, prislappar och allt annat som hör till produkterna.

Företaget jul-troja.se är ledande på hållbarhetsområdet när det kommer till företag som producerar och tillverkar kläder med jultema. Det är tryggt för dig som kund att veta att du får kvalitetsprodukter som är tillverkade under rättvisa förhållanden och samtidigt inte påverkar miljön och klimatet mer än nödvändigt.

En växande trend

Trender kommer och går, det har vi precis slagit fast genom att berätta lite om det svenska julbordet. Maträtterna har kommit och gått och detsamma gäller kläderna som vi har på oss kring julfirande. Den nyaste trenden är riktiga juloutfits.

Visste du att det har blivit en trend att gå klädd i snygga jultröjor? Vill du höja stämningen på din arbetsplats eller där hemma under jul? I så fall kan du satsa på att köpa en snygg tröja med jultema. Det gör att du kan komma i julstämning var du än befinner dig.

Visa också

Julfilmer som garanterat gör succé

Koppla av på bästa sätt i jul!

Behöver du en paus från alla förberedelser inför jul? I så fall kan du komma...

Läs mer