Julmat för en jul som passar alla

Julmat för en jul som passar alla

Julmat hör julen till och utgör en stor del av själva julen för många. Många förknippar julmat med Janssons frestelse, sill och självklart svenska köttbullar. Men de senaste åren har en helt ny matkultur blivit aktuell i Sverige, det handlar bland annat om vegetarisk och vegansk mat. I takt med att allt fler har valt en vegetarisk eller vegansk kost så har också många julbord förändrats. Idag är det inte ovanligt att det är flera vegetariska och veganska alternativ på de svenska julborden eftersom att det ofta finns någon i familjen som är vegetarian eller vegan.

Ny trend med julmaten

Men för dig som inte är vegetarian eller vegan och ska göra julmaten i år kan det vara lättare sagt än gjort att komma på vegetariska eller veganska alternativ till de traditionella rätterna som innehåller kött. Du kanske inte ens känner till skillnaden på vad vegetarisk och vegansk kost är? Egentligen är det inte så krångligt, häng med här så förklarar vi hur det ligger till.

Självklart måste man inte vara vegetarian eller vegan bara för att äta kost som är baserad på grönsaker. Det kan helt enkelt handla om att man bara vill äta lite nyttigare. Och det kan vara en bra idé, för julen är ju som bekant kanske inte den nyttigaste högtiden vi har i Sverige.

Tips på julmat för alla

Du kan vara helt lugn, vi kommer med en massa bra tips på vad du kan ersätta de traditionella julrätterna med och ändå behålla den ljuvliga stämningen och inte minst den goda smaken. Sätt dig tillrätta så serverar vi de bästa tipsen till dig så slipper du själv leta igenom hela internet efter bra tips på mat, som är baserad på grönsaker.

Det sägs ofta att man äter både med munnen och ögonen och därför är det självklart viktigt att de veganska och vegetariska alternativen åtminstone liknar de ursprungliga rätterna lite grann. Men innan vi kommer in på själva tipsen så kanske vi ska börja med att reda ut vad begreppen vegansk jämfört med vegetarisk kost är för något.

Både vegetarisk och vegansk kost består till största delen av grönsaker, frukter, nötter, linser och baljväxter som bönor och ärtor.

Vegetarisk Julmat

När man är vegetarian så äter man förutom alla grönsaker, frukter och nötter även ägg och mejeriprodukter. Man kan säga att en vegetarian äter allt som inte är kött, fågel eller fisk samt liknande. En vegetarian äter alltså ris à la Malta eftersom den rätten bara innehåller vegetariska produkter såsom ris, grädde, nötter och lite juice från en apelsin.

Tips på vegetariska rätter till jul:

  • Griljerad skinka kan bli griljerad rotselleri.
  • Köttbullar kan ersättas med vegetariska “köttbullar” gjorda på vegetarisk färs från soja.
  • Prinskorv kan ersättas med vegetarisk korv gjord på soja eller ärtprotein.

Vegansk Julmat

Den veganska kosten består uteslutande av grönsaker, nötter, baljfrukter samt andra produkter från växtriket. Veganer äter med andra ord ingenting som kommer från eller av djur. Det vill säga, en vegan äter inte honung eftersom honungen är gjord av bin. En vegan äter inte heller mejeriprodukter eftersom de kommer från djur.

Tips på veganska alternativ till traditionell julmat:

  • Sillen kan ersättas med inlagda babymorötter.
  • Tofu kan ersätta många kött-/fisk-/fågelrätter.
  • Vegansk Janssons frestelse kan göras med vegansk grädde och utan ansjovis.
  • Tofu är en slags ostliknande produkt som behandlas på ett särskilt sätt och får därmed en fastare konsistens. Tofuns neutrala smak gör att produkten kan användas till många olika maträtter, allt efter hur man väljer att smaksätta tofun.

Julmat kräver julstämning

Men det är självklart inte bara själva maten som är avgörande när det kommer till julbordet, det är ju också allting runtomkring. För att få en riktigt lyckad stund tillsammans så kommer här lite tips på vad du ska tänka på om du ska fixa en middag för vänner, bekanta eller familj i jul.

Börja med att dekorera bordet med ljusstakar, duk och servetter. Tänk på att ha god belysning. Ingen tycker om att äta i mörker, samtidigt får gärna belysningen vara lite dämpad så det inte känns som att man är hos tandläkaren.
Om du vill sätta sprätt på julmiddagen kan du som värd överraska dina gäster iklädd en rolig jultröja. Det bidrar till en god stämning och inte minst ett gott skratt.

På Jul-Tröja har vi massor med fina jultröjor att välja mellan. Det kan som sagt vara ett roligt inslag om du vill skapa lite extra julstämning. Jultröjan kan du använda vid många andra tillfällen också. Kanske när du ska på jobbet och bidra med lite julstämning där eller varför inte på självaste julafton – vad kan då passa bättre än en jultröja?

Men vilka är vi på Jul-Tröja?

“Vi använder mycket tid på att förbereda nya mönster, kvaliteter och innehåll - för att fånga och leverera känslan av julglädje” - Jesper Ahm, vd.

Det var ett citat av vd:n Jesper. Och i själva verket är det ganska spot on när det kommer till oss. Vi älskar jul och alla de härliga minnen julen för med sig. Så varför inte sprida julglädje med tillhörande klädsel? Och det ligger något i detta, för att använda jultröjor är en av de snabbast växande jultrenderna. Och när du handlar hos oss kan du ha gott samvete för alla våra tröjor är GOTS-certifierade.

Visa också

Julklappar som verkligen blir uppskattad av alla!

Julklappsinspiration

Julklappar är som bekant inte alltid det lättaste att köpa! Tycker du också att det är ...

Läs mer